«ԱԶԳ» ՕՐԱԹԵՐԹ

https://www.azg.am | WAP | WAP-CULTURE

#109, 2012-06-16 | #110, 2012-06-19 | #111, 2012-06-20


ԴԻՄԱԿԱՅԵԼ ՇՈԳԻՆ ԱՌԱՆՑ ԹՈՒՆԱՎՈՐՈՒՄՆԵՐԻ

Ամռանը սննդային թունավորումներից խուսափելու համար առաջին հերթին պետք է օգտվել ճիշտ պայմաններում պահվող ու վաճառվող սննդամթերքից: Նորություն չէ, որ բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում սննդամթերքը շուտ է փչանում, հետեւաբար պետք չէ գնել դրսում` հենց արեւի տակ վաճառվող սնունդը:

Առողջապահության նախարարության գլխավոր ինֆեկցիոնիստ Արա Ասոյանը երեկ լրագրողների հետ հանդիպման ժամանակ կրկին հիշեցրեց ամռանը ճիշտ սնվելու անհրաժեշտությունը: Թեեւ թունավորումների առումով հանրապետությունում սրված իրավիճակ չէ, եւ երեկվա դրությամբ, համենայն դեպս, Նորքի ինֆեկցիոն հիվանդանոցում սննդային թունավորման դեպքեր չկային, այնուամենայնիվ Արա Ասոյանը խորհուրդ է տալիս պահպանել զգուշությունը: Ըստ նրա` ամռանը նաեւ պետք է խուսափել դժվարամարս սննդամթերքից, ճարպերից, ավելի շատ օգտագործել բանջարեղեն ու մրգեր:

Իսկ հեղուկների վերաբերյալ գլխավոր ինֆեկցիոնիստը նշում է` նախ հարկավոր է խմել 1-1,5 լիտր հեղուկ, որն էլ պետք է լինի առանց աղի բաղադրության: «Օրինակ` ինքս գերադասում եմ մեր մրգահյութերը», ավելացնում է պարոն Ասոյանը:

Բացի բժշկի վերոնշյալ խորհուրդներից նաեւ յուրաքանչյուր ոք իր հերթին պետք է հետեւի իր շրջապատի հիգիենային` պահանջելով, որ խանութներում նույնպես պահպանեն հիգիենայի կանոնները: Հաճախ ենք ականատես լինում` ինչպես է վաճառողը վերցնում դրամը եւ հետո առանց ձեռնոցների կտրատում երշիկը կամ առհասարակ ձեռք տալիս վաճառվող սննդամթերքին: Նման երեւույթները համապատասխան տեսչությունների ուշադրության կենտրոնում լինելուց բացիՙ պետք է առաջ բերեն նաեւ հասարակական դժգոհության լայն ալիք: Եվ քաղաքացիներն էլ, ըստ Արա Ասոյանի, պետք է հասկանան, որ սննդամթերք նման վաճառողներից պարզապես պետք չէ գնել:

Ի. Պ.


© AZG Daily & MV, 2009, 2011, 2012, 2013 ver. 1.4