ԵՐԵՎԱՆ, 25 ՄԱՐՏ, ՆՈՅՅԱՆ ՏԱՊԱՆ։ Վերջին 10 օրվա ընթացքում Հայաստանում արձանագրվել է բոտուլիզմի 7 դեպքՙ 14 տուժածով։ Ինչպես ասված է ՀՀ առողջապահության նախարարության հաղորդագրության մեջ, թունավորման բոլոր դեպքերի պատճառ է հանդիսացել տնային պայմաններում պահածոյացված բանջարեղենըՙ կարմիր պղպեղ, մարինադներ, սմբուկի խավիար եւ այլն։
Նախարարությունը կրկին հիշեցնում է, որ «բոտուլիզմ» ծանր սննդային թունավորումից խուսափելու համար անհրաժեշտ է տանը պատրաստած բանջարեղենային պահածոները օգտագործելուց առաջ ենթարկել կրկնակի ջերմային մշակմանՙ եռացնել կամ տապակել 15-20 րոպե։
Թունավորման առաջին իսկ ախտանշաններիՙ մկանային թուլություն, գլխացավ, գլխապտույտ, սրտխառնոց, փսխում, տեսողության խանգարումներ, կլլման ակտի խանգարում եւ այլն, ի հայտ գալու դեպքում անհապաղ պետք է դիմել բժշկական հիմնարկ համապատասխան բուժում ստանալու համար, քանի որ հիվանդության ելքը կախված է վաղ ախտորոշումից եւ ժամանակին ստացած մասնագիտական բուժումից։